Vedra se hlásí o slovo a s nimi i zdravotní komplikace

Slunečné počasí a vyšší teploty jsou pro některé oázou klidu a od rána do večera se oddávají slunečnímu žáru. Starší či oslabení lidé by ale měli být na pozoru. Jaké jsou nejčastější komplikace, které s sebou horké počasí přináší a jak jim předcházet?

Otoky

Otoky končetin nemusejí být problémem jen starších nebo obézních lidí. Vlivem horkého počasí dochází k přetěžování žilního systému našeho těla a bolestivé otoky tak mohou postihnout i jinak naprosto zdravého člověka, zejména tehdy, má-li sedavé zaměstnání nebo naopak nohy nadměrně zatěžuje.

Nejlepší prevencí proti otokům je přiměřený pohyb. Sedíte-li celý den v zaměstnání, alespoň jednou za hodinu se projděte a protáhněte. Při celodenním stání či pohybu můžete využít kompresních punčoch. Rozhodně si pořiďte kvalitní, prodyšnou a volnější obuv, která nebude vaše nohy příliš tísnit. Skvělé jsou také masáže s použitím chladivého gelu.

Závratě

Závratě a někdy i mdloby má na svědomí nejčastěji náhlý výkyv krevního tlaku. Zejména ti, kteří trpí vysokým tlakem, by si v horkých dnech měli dávat větší pozor a vyvarovat se pobytu venku. Také náhlé změny okolní teploty mohou přivodit nepříjemné stavy až kolaps. Přechod z chladného domu nebo klimatizované budovy do horka, které je venku, může být nebezpečné. Důležité je, abyste se v takovém počasí nepouštěli do žádných namáhavých činností a zdržovali se ve stínu.

Závratě jsou v extrémních vedrech poměrně běžný jev i u zdravých osob, mohou být ale také příznakem vážnějších srdečních chorob nebo úpalu. Pokud se vám po doplnění tekutin a přesunutí do chladnějších prostor neudělá lépe, na nic nečekejte a zavolejte lékaře!

Dehydratace

Dehydratace je jednou z nejčastějších příčin všech obtíží, se kterými se v létě potýkáme. Pitný režim v horkých dnech představuje až dvojnásobek běžného denního příjmu tekutin, což může být až pět litrů! Nejvhodnější je pití vlažných tekutin bez cukru a bublinek.

Pálení očí

Ve velkých vedrech můžeme pociťovat také palčivost a suchost očí. Je důležité chránit zrak nošením slunečních brýlí a používáním očních kapek, kterými oči i několikrát denně zvlhčíte. Ačkoli se tento problém jeví jako nejmenší, citlivější osoby může suchost očí následkem veder připravit o zrak dočasně, ale i trvale. Není tedy vhodné vysychání oční sliznice podceňovat.

Zdroj: uihc.org, healthline.com






Celkem 2 komentářů

ledni medved
26.06.2021
Siraellen
25.06.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat